1st day at school

Creatieve ideeën voor de eerste schooldag

De eerste schooldag is een bijzondere gelegenheid voor je kind. Het is het begin van een nieuwe fase in zijn of haar leven. Vaak verandert de dagelijkse routine van het hele gezin en zijn er veel nieuwe indrukken en taken die verwerkt en gedaan moeten worden. Je kunt deze spannende tijd een creatief accent geven met een paar eenvoudige knutselideeën. Zelfs schoolbenodigdheden die voortdurend worden gebruikt, zoals leerboeken, werkboeken, kalenders, agenda's en dergelijke kunnen een leuk persoonlijk tintje krijgen om wat kleur aan de schooldag te geven.

Eerste schooldag - leg dat bijzondere moment vast

Geef een speciale draai aan de foto's van de eerste schooldag. Kies een leuke foto van je kind bij de school uit en gebruik al je verbeelding om een mooie lijst te ontwerpen!  Plak de foto op een kaart en snijd de foto en het karton in de gewenste vorm (bijv. rechthoek, vierkant, ovaal of hart).

Je kunt de lijst versieren met allerlei voorwerpen die op een gewone schooldag worden gebruikt, zoals kleine potloodjes, krijtjes, gekleurd papier of gummetjes.

Hang de foto van de eerste schooldag met de zelfgemaakte lijst aan de muur met een spijker of punaise. Jij en je kind hebben dan een prachtige herinnering aan zijn of haar eerste schooldag.

Lesrooster en vrijetijdskalender

Een lesrooster is een belangrijk voorwerp op een schooldag, al bij de eerste schooldag. Het laat zien hoe lang je kind elke dag op school zit en welke vakken er worden bestudeerd. Het rooster helpt zorgen dat de juiste schoolboeken in de schooltas worden gedaan voordat je kind gaat slapen. 

Jij en je kind kunnen dit rooster gemakkelijk zelf maken. Teken een tabel (met de vakken links en de dagen van de week bovenaan) op een stuk papier of in een werkboek. Je kind kan vervolgens de achtergrond versieren hoe hij/zij dat wil. Je kunt verschillende versies maken, zodat je een rooster voor thuis hebt, een voor je kind op school en andere kopieën voor hun grootouders of schoolvrienden zodat ze kunnen vergelijken welke lessen ze hebben.

Met een vrijetijdskalender kun je bijhouden wat je kind doet als hij/zij niet op school zit. Net als bij het rooster kunnen jij en je kind er zelf een maken in een werkboek of notitieblokje, door de dagen van de week en de data erin te schrijven en de pagina's apart te versieren. Je kind kan dan alle activiteiten erin schrijven (sport, muzieklessen, afspraken met vriendjes enz.) en de verjaardagen van klasgenoten, vriendjes en familie. Als je kind klaar is met zijn/haar huiswerk kan het direct zien of het tijd heeft om met vrienden af te spreken.

Creatieve boekomslagen

Aan het einde van het jaar kunnen boeken wat beschadigd zijn door normaal gebruik, waardoor er een vergoeding voor moet worden betaald. Daarom is het een goed idee om een omslag te maken, al voor de eerste schooldag aanbreekt. Je kunt persoonlijke, creatieve omslagen maken met papier of zelfklevend plasticfolie. Leg een boek op het folie of papier en knip het ruim langs de randen uit. Knip de omslag langs de rug af, zodat het boek nog dicht kan. Vouw de randen naar binnen en plak ze vast in de hoeken. Je kind kan het papier of plastic nu naar wens versieren. Zo wordt elk boek uniek. Dit heeft veel voordelen: je kind kan de boeken voor elk vak meteen herkennen en klasgenoten en leraren weten van wie de boeken zijn. Deze unieke boeken kunnen niet meer worden verwisseld met die van klasgenoten.

Wij hopen dat deze creatieve ideeen eraan bijdragen dat de eerste schooldag van je kind een prachtige herrinnering zal zijn voor jouw en je kind.