Productie

Wist je dat Henkel het eerste bedrijf was dat een lijmstift ontwikkelde? Na deze nieuwe uitvinding hebben we Pritt geïntroduceerd: een uniek merk waarvoor lijm wordt gemaakt op basis van aardappelzetmeel. Dit type lijm is handig in het gebruik en ideaal voor kinderen: eenvoudig, netjes en veilig. Ontdek hoe onze producten worden geproduceerd, gedistribueerd en voorzien van doppen, en hoe we ons productieproces in de afgelopen 50 jaar hebben verbeterd.

Hoe de Pritt Glue Stick is ontstaan

Wist je dat Henkel de eerste lijmstift in 1969 heeft ontwikkeld? Het idee is gebaseerd op hoe lippenstift werkt en hoe handig lippenstift kan worden aangebracht. Dit type lijm is handig in het gebruik en ideaal voor kinderen: eenvoudig, netjes en veilig. Goede ideeën kunnen overal vandaan komen!

Ons team wetenschappers

Henkel beschikt momenteel over vele wetenschappers die nieuwe producten ontwikkelen en hun ideeën testen in laboratoria. We maken gebruik van koken om lijmstiften te produceren. Wetenschappers maken een ‘lijmrecept’ dat wordt gebruikt om onze producten te produceren. Klik hier als je je eigen lijm wilt maken!

In de keuken van Pritt Stick

Hier begint de productie... in de ‘keuken’ van Henkel Pritt Stick. Er wordt een grote tank gebruikt om alle ingrediënten te mengen, die daarna worden gekookt volgens het speciale ‘lijmrecept’.

Wanneer de ingrediënten zijn gemengd, wordt de lijm naar de vloer gepompt, tot aan de vulrand.

Terug in de tijd

Bijna 50 jaar geleden werden er geen computers gebruikt om lijmstiften te produceren. Tegenwoordig zijn onze fabrieken efficiënter en kan het gehele proces nauwkeurig worden bewaakt met computers, hoewel sommige stappen nog steeds persoonlijk door de wetenschappers in de gaten moeten worden gehouden.

In de fabriek

Het vullingsproces begint wanneer de lege lijmstiftverpakkingen uit een grote opbergtank worden verplaatst naar een lopende band.

Henkel produceert lijmstiften van drie verschillende formaten: 11, 22 en 43 g. Hoewel we verschillende vullijnen hebben voor elk formaat, werken deze in vrijwel alle fabrieken overal ter wereld hetzelfde.

De automatische machines

Dankzij de automatische machines kunnen we de lege lijmstiftverpakkingen netjes en rechtop in één rij plaatsen. Ze gaan met de lopende band mee naar de eerste stop, het vulstation.

Je ziet hier de verpakkingen voor 11 g het vulstation ingaan. Via onze lijnen kunnen er meer dan 200.000 stiften per dag worden gevuld. In deze fase is de lijm vloeibaar en dus erg heet.

De verpakkingen vol vloeibare lijm moeten door naar het koelstation voordat er een dop op kan worden gedaan en ze verder kunnen worden verwerkt.

De afgekoelde verpakkingen, klaar voor een dop  

De automatische ‘machinehand’ kan veel sneller doppen plaatsen dan menselijke handen. Wanneer de doppen zijn geplaatst, worden de verpakkingen op trays geladen (automatisch!) en gaan ze door een tweede koelstation om er zeker van te zijn dat de warme lijm vast wordt, en dus klaar voor gebruik.

Dat was het!

De lijmstiften worden naar winkels getransporteerd zodat jij ze kunt gebruiken voor al je projecten thuis, op school en op kantoor... netjes, snel én nauwkeurig!